Rygestop, er milliardindustri

Når det kommer til rygning, produkter til rygestop og e-cigaretter, er det vigtigt, at vi tænker over, hvem der har økonomiske interesse i, om noget forbydes ved lovgivning. I dag vil de færreste af os nok ikke lytte særlig meget til forskning, som kommer fra tobaksindustrien.

I 1960’erne var det udpræget, at tobaksindustrien prøvede at overbevise befolkningen om, at cigaretter ikke var skadelige. De prøvede at mudret debatten om rygning, fordi det havde en økonomisk interesse i, at folk blev ved med at ryge.

Vi går ind for, at alle skal til- og fravælge alt fra rygning til e-cigaretter, men det skal ske på et sagligt niveau, og vi kan ikke lade virksomheder kører lobbyisme, som ikke passer forskningsmæssigt.

I dag er der kommet et kæmpe problem i EU, og dermed Danmark, fordi produkter til rygestop laves af medicinalindustrien, og de har mange penge til lobbyisme.

Derfor er medicinalindustriens lobbyisme et problem

Mange vil sige, at det ikke er det store problem, at medicinalindustrien er med til at betale for meget forskning, og at mange forskere har interesse i, at det går godt for medicinalindustrien.

Men når de får lov at påvirke lovgivning, risikerer vi, at lovgivning ikke bliver lavet på et rationelt grundlag, men udfra hvad dem med flest penge kan overbevise andre om.

I øjeblikket kører der noget, som kan ligne en hetz mod e-cigaretter i Danmark, hvor det især er Kræftens Bekæmpelse, som kører hårdt på. Det virker til, at udgangspunktet for dem er et totalforbud med alle ting, som kan give kræft.

Ifølge den britiske sundhedsstyrelse så er e-cigaretter 95% mindre skadelige end rygning. Dvs. at rygestop-industrien prøver at få indført et forbud eller lavet massiv lovgivning mod noget, som ikke er et kæmpe problem.

Sandheden er, at mange ville være bedre stillet, hvis de skifter almindelige cigaretter ud med e-cigaretter. I sidste ende må det være op til forbrugerne at afgøre, hvad de selv har lyst til i deres liv.

Forskningens job bør være at give information på et oplyst grundlag.

Dårlig forskning forvirrer forbrugerne

Med dårlig forskning eller vi kan kalde det misvisende forskning, så risikerer man at forvirre brugere, så de ikke ved, hvad der er op og ned i sagen.

Vi har talt med flere brugere, som er bange for at skifte til e-cigaretter, eller som mener, at det ikke gør en forskel, da de tror, at de er ligeså skadelige som cigaretter. Men sandheden er, at det er langt sundere at skifte til en e-cigaret.

Det er vigtigt, at vi lader folk afgøre, om de vil ryge cigaretter, e-cigaret, benytte et produkt til rygestop eller helt stoppe. Men det skal gøres på oplyst grundlag. F.eks. ved rygere i dag godt, at rygning ikke er godt for dem, så vi må respektere, hvis folk vælger at ryge, da de godt kender konsekvenserne af det.

Vi kan ikke lade medicinalindustrien bestemme lovgivning eller styre samfundsdebatten, for de vil styre den i en retning, som passer ind i deres verdensbillede.

Hvis du har tid, kan du se denne dokumentar om, hvordan medicinalindustrien forsøger at påvirke lovgivning:

One thought on “Rygestop, er milliardindustri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *