Sandheden bag afhængighed – Det er ikke som du tror

Når det kommer til cigaretter og rygning generelt, er der mange holdninger til, hvorfor folk begynder at ryge, og hvorfor man ikke bare holder op igen. Det har været en udbredt holdning, at der findes misbrugere og ikke-misbrugere, og det er hele grunden til, at nogle bliver afhængige, mens andre ikke gør.

Men meget tyder på, at det ikke er tilfældet, og at det handler om omstændighederne. I Johann Haris bog Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs, fremfører han påstanden, at det måske ikke er så simpelt.

For det viser sig, at grunden til at nogle bliver afhængige, mens andre ikke gør, ofte handler om, at vi føler os låst fast, og misbrugere bruger stoffer til at flygte fra virkeligheden.

Hvis du vil have en god forklaring på teorien bag, kan vi anbefale, at du ser denne video.

Afhængighed påvirkes af miljø

I videoen kan du se, hvordan misbrug påvirkes af det miljø, som man er i. Det er grunden til, at man siger til misbrugere, at de skal få nye venner, når de vil holde op med at misbruge. For de skal ud af deres miljø. Tidligere har man ment, at det skyldes, at de ikke kan være i et miljø, hvor den substans, som de misbruger, er.

Men meget tyder på, at problemet nærmere er, at hvis du er sammen med andre misbrugere, så vil du være mere tilbøjelige til at misbruge, fordi du er en del af det miljø. I videoen viser de, hvordan misbrugere i krig stort set altid vender hjem uden at tage deres misbrug med sig. De var blot i et miljø, hvor de følte, at misbrug var deres eneste løsning på alle deres problemer.

Dvs. at hvis du ønsker at stoppe med et misbrug, så er det vigtigt, at du kigger på dit miljø og tænker over, hvorfor du er afhængig. Det betyder, at dit fokus ikke bare skal være på, hvad du er misbruger af. I stedet skal du virkelig tænke over, hvilket miljø som du er en del af.

Det er noget helt andet, end vi tidligere har fået at vide er grunden til afhængighed, og det gør også, at hvis du f.eks. vil cutte ned på rygning, så skal du tænke over, hvorfor du ryger.

Du er ikke et dårligt menneske, fordi du ryger

I de sidste ti år er der kommet ekstrem meget fokus på rygning, og det har gjort, at rygere i dag bliver stigmatiseret. Det er en meget uheldig udvikling, for hvis vi følger teorien bag afhængighed, så vil det netop få rygere til at fortsætte med at ryge.

Der er mange, som bruger rygning til at afstresse fra en travl hverdag, og det kan være umuligt at skære ned på sin rygning, hvis du har det sådan. Desuden er rygning også tit en del af en vane, hvor du f.eks. ryger, når du drikker kaffe.

Her på siden vil vi gerne slå et slag for, at vi accepterer rygere på samme vilkår som ikke-rygere. Det nytter ikke noget, at vi har den her absurde syn, hvor vi ser ned på rygere.

Hvis du som ryger vil skære ned eller helt stoppe, så er det vigtigt, at du har mennesker omkring dig, som du stoler på. På den måde kan du lettere stoppe. Det kan anbefales, at du skifter over til en e-cigaretter.

E-cigaretter er blevet udskældt, fordi mange mener, at man stadigvæk er afhængig. Men sandheden er, at hvis du vil cutte ned, så skal du ikke have dårlig samvittighed over at skifte over til dem.

Så lad os snakke mere ærligt om alle former for afhængighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *