E-smøg med på arbejdet

E-cigaretter har vi fortalt en del om herinde. Vi har skrevet om fordele og ulemper, og nu er tiden kommet til at diskutere hvorvidt det er fair at have det med på arbejdspladsen. Er det fair eller skal de blive hjemme?

Mange danske arbejdspladser er imod alle former for rygning og det gælder desvære også elektriske cigaretter, hvilket vi synes er rigtig ærgerligt. For som udgangspunkt udleder en elektrisk cigaret (herfra: e-smøg, red.), ikke meget andet en vanddamp. Der er fortsat ingen studier, der endegyldigt konkluderer at e-smøger er farlige, eller at de er farlige i samme liga som almindelig cigaretter.

Det er især hos de offentlige arbejdsgivere, at rygere har det hårdt. Her skal man som virksomhed gerne være et godt eksempel for den private sektor, og det betyder som nævnt at reglerne går ekstra hårdt udover alle rygerene. Vi mener ikke at man skal forskelsbehandle på den måde, som det ses, hvis man sammenligner en offentlig og en privat virksomhed. Det må kunne gøres på en anden måde.

Et af arbejdsgiverens største argumenter er, at dampen generer andre, men har man nogensinde valgt at høre “de andre” ad? Eller er det snarer en diskussion om at man så vil diskriminere dem som ryger traditionelle cigaretter? Det bør vendes på hovedet og i stedet gøres til et tilbud, så dem der ryger almindeligt kan få lov at dampe på arbejdet i stedet, i øvrigt sammen med arbejdspladsens øvrige dampere.

Normalt fås e-smøger med en masse forskellige smagsvarianter, og det hænger ved i dampen, der ikke nødvendigvis lugter dårligt, og den tåler ikke sammenligning med almen tobaksrøg, hvor der er belæg for at kan skade og genere. Hvem har nogensind brokket sig over duften af jordbær/kiwi? ingen så vidt vi har hørt om. Derfor er argumentet om at det generer andre uden belæg, alt fald efter vores overbevisning.

Et helt andet argument er sikkerhed på arbejdspladsen. Vi tænker som udgangspunkt at e-smøger er ganske sikre, og ikke udgør nogen form for fare. Det skulle da lige være faren for at få en hyggelig snak med sin e-smøgs kammersjuk, hvilket så vidt vides ikke har skadet nogen endnu. Det skal dog nævnes at enkelte e-smøger er eksploderet, men det har været som følge af elendige batterier produceret på usle fabrikker i Fjernøsten. Interesserer du dig for sikkerhed på arbejdspladsen, så kan du se mere her.

For at konkludere på ovenstående, så mener vi at hysteriet om e-smøger skal trappes ned, og at der i stedet skal være en åben debat, hvor det i øvrigt skal være op til den enkelte arbejdsgiver at bestemme om hvordan og hvorledes e-smøger skal håndteres på arbejdspladsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *