Bliver mit immunforsvar sig selv igen?

Mange rygere frygter for at dårligt immunforsvar som følge af deres rygning, men det er ikke altid sandheden. Rygning giver ikke nødvendigvis et dårligt immunforsvar, men det er der til gengæld en masse andet, der kan være skyld i.

Af årsager er dårlig kondition eller forkert kost. Som ryger kan det være svært at holde en god kondition, da cigaretter unægteligt modvirker og forringer lungernes evne til at optage ilt, derfor kan rygere og storrygere fokusere på deres kost i stedet, hvor der er meget at hente. Går man ud og spiser fastfood bare to gange om ugen, kan man ved at halvere det, opnå et bedre immunforsvar, det kræver dog at de usunde madvaner skiftes ud med nogle sundere, sådan helt generelt.

Alle personer over 65 år kan i Danmark få en gratis influenzavaccine, og der er som udgangspunkt flere over 65 år en under 25 år som ryger, hvorfor en vaccine kan være en ekstra god ide, nu hvor det kan være svært med at opnå en tilstrækkelig god motion. Dertil så kan tung kost skiftes ud med en let, hvor der spises ekstra med grønt og måske suppleres med vitaminer, sidstnævnte kan være en rigtig god ide, hvis man er lidt oppe i årene.

Immunforsvaret bliver som udgangspunkt ikke svækket af en enkeltestående årsag, men af flere. Når man rammes af influenza og bliver syg, er det fordi immunforsvaret ikke har kunnet holde virusset væk og/eller ikke har kendt virusset. En vaccine fungerer således at man får lidt af virusset i kroppen, således at der kan udvikles antistoffer i mod det, som giver immunforsvaret nogle gode værktøjer. Det er også derfor man ikke så let får influenza igen, hvis man netop har været ramt af det, da man har udviklet antistoffer i mod det. Desværre ændrer influenzavirusset sig fra gang til gang, fra år til år, hvorfor det ofte er nødvendigt med en ny vaccine og hvorfor man kan blive syg flere år i træk.

Hvis du vil vide mere om immunforsvaret kan vi anbefale siden immunforsvar.dk, hvor du kan finde en masse god information om emnet og måske også få et par fifs til at holde et godt og sundt immunforsvar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *